Gjennomsluppet energi

gjennomsluppet energi
Gjennomsluppet energi sjekker vi for å sikre om at kabelen tåler den energien vernet slipper gjennom ved største kortslutning. Vi må sjekke gjennomsluppet energi, når kortslutningstrømmene er lik eller høyere enn 7-8kA og ved nedtrapping.

Ved nedtrapping eller om korslutningsstrømmene er høyere enn 7-8kA, må man sjekke om hvor lang tid energi går gjennom vernet, deretter sjekker vi om tiden er høyere så vernet løser ut momentant, dette sjekker vi med følgende formel:

t = k² x s² / i² = varighet av gjennomsluppet energi ≥ Momentant utkobling (0,1s)
For 2 fas sikringer må vi bruke Ik2pmaks i formelen og for 3 fas sikringer må vi bruke Ik3pmaks.

Den energien vernet slipper gjennom kan være et problem for kabelen, fordi kabelen blir farlig varm, som kan i verste fall føre til brann. For at dette ikke skal skje må vi sjekke om vernet vårt løser ut før den blir farlig varm, men hvis den er lavere enn 0,1s kan det være et problem for at sikringen ikke løser ut ved gjennomsluppet energi. Dette fører til at kabelen kan ta skade hvis høyere energi går gjennom kabelen ved kortslutning. Hvis tiden er lavere må vi finne ut hvor mye kabelen tåler. Vi kan finne hva gjennomsluppet energi er i sikringstabell og formelen på hva kabelen tåler under.

Ved nedtrapping er det høyere energi vernet slipper gjennom da dette ikke er et problem for den opprinnelige kabelen for kursen, men noe som kan være et problem for en kabel med mindre tverrsnitt.

eks. nedtrapping: kursen har en sikring på 16A som har en kabel med tverrsnitt 2,5mm² og vi trapper ned til 1,5mm² på samme kurs.

I²t ≤ K² x S²         Gjennomsluppet energi ≤ hva kabelen tåler

t = tid
S² = tverrsnitten til kabelen
K² = konstant avhengig av leder og isolasjonstype
I²t = gjennomsluppet energi (leses av tabell)
I2 = maksimale kortslutningsstrømmen
Cu / PVC: 115
CU / PEX og EPR: 143
Al / PVC: 76
Al / PEX og EPR: 94

Husk å dele og like oss på sosiale medier!

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts