Varmekabel

Varmekabler
Varmekabler er kabler som kan varme opp en overflate, dette har blitt veldig vanlig å bruke nå til dags. Varmekabler brukes mest i bolig for behagelighet. Det blir også brukt for å smelte snø på veien og holde bad tørr.

Varmekabel
Relatert bildeVarmekabel er kabel som legges rundt en overflate som skal varmes. Varmekabelen fungerer når den spenningssettes, det fører til at det flyter strøm gjennom kabelen  og gjør den varm. En varmekabel kan ha en-leder kabel eller to-leder kabel, ved bruk av en-leder skal man gå ut fra termostat og tilbake, mens to-leder ansluttes i enden av rommet. Det finnes også selvbegrensede varmekabler som tilpasser varmeavgivelsen til omgivelsene i forhold til temperatur.

Typer:
TKXP, TKXP/2R
TXLP, TXLP/2R
Varmekabel matter

Varmefolie
Bilderesultat for varmefolieVarmefolie fungerer på samme måte som en varmekabel, fordelen med en varmefolie er at den kan benyttes i rehabilitering, dette fordi det er tynt. Det gjør det enkelt å sette opp uten at gulvet blir tykkere enn det den er.

Typer:
Flexwatt
Elflex varmefolie

Termostat
Varmekabel termostat
For å justere varmen setter man opp en termostat. Dette kan være et bimetall termostat eller elektronisk termostat. Ved bruk av en elektronisk termostat setter man en føler som forteller termostaten hvor mange grader det er, det blir brukt gulvfølere og romfølere. Gulvføleren gir best svar da den ligger med varmekabelen.

Feilsøke
Før man setter opp en varmekabel feilsøker man om det er noe brudd i kabelen eller om det er noe annet feil. Dette gjør man ved å sjekke motstanden i kabelen.  Det skal også gjøres etter at kabelen er montert, for å finne ut om det er feil vil motstanden være annerledes enn det som står i produktbeskrivelsen.

Installere varmekabel/folie
For å finne den riktige varmekabelen/folien for gulvet må man vite noen ting på forhånd, hvilket område det skal installeres i, hva slags kabel/folie det skal brukes, hva slags termostat man skal bruke og hvem som kan gjøre det. Ved installering av varmekabelen/folien må man unngå å tråkke på kabelen/folien. Man skal ikke legge varmekabelen/folien helt inntil sluket, for å unngå uttørking/lukt problemer. Må ligge minst 5cm unna.

Før man velger varmekabel/folie, må man beregne varmekabelen/folien for rommet, dette gjør man med å beregne effekt per kvadratmeter ganger nettoarealet. Etter at man har gjort det velger man riktig kabel ut ifra om det er ny bygg/bolig eller rehabilitering. Termostaten velger man ut ifra hva slags nøyaktighet og prisklasse man vil ha, dette må utføres av et godkjent elektrofirma.
Sjekk ut vårt skjema for installasjonseffekt.

Formler:
Bruttoareal: størrelsen til hele rommet. eks. soverom - bruttoareal x effektbehov
Nettoareal: rom ekskludert fast monterte deler eks. baderom. nettoareal x effektbehov
Senter-senter avstand: avstand mellom kabel til kabel. Nettoareal/lengde (m²)

Husk å dele og like oss på sosiale medier!

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts