Downlights


Downlights er et vanlig valg av lysskilde i norske hus, downlights i huset gir et preg og løfter opp looken i huset. Downlights gir også veldig bra med lys i rommet, i dette artikkelet skal vi gå frem om hvordan man kan planlegge og montere downlights.

Plantegning
Downlights bør planlegges og tegnes opp før man monterer, det er her du velger plassering av lyspunktene, der man ønsker forskjellige lyspunkter bør også ses over med lux plan, da dette skal borres opp i taket/himling og kan være problematisk om man gjør feil.

Problemet som kan oppstå ved borring i himling/tak er at du kan treffe bjelke, her anbefaler vi at det brukes stenderdetektor.  

Før du skal begynne å tegne plantegningen må du begynne med å ta mål av rommet, det du skal måle i rommet er lengden og bredden, etter å ha tatt mål tegner du opp dette i forhold av målene.

I praksis vil det si hvis du ønsker 4 downlights på rad må du dele lengden på rommet 5 for å få lik avstand mellom hver downlight. 

plantegning downlights

Hvor mange skal du ha?
Dette blir bestemt ut ifra rom størrelsen, du vil gjerne ha de i symmetri og nok til at rommet har godt med lys, for å gjøre det enklere kan det brukes lumen kalkulator for å se hvor mange lyspunkter det trengs i taket for å gi godt med lys i rommet. 

Valg av downlights
Når du har laget en tegning og kalkulert lumen, kan du starte med å velge downlights. Nå tar du å sjekker produktbeskrivelsen av downlights, der finner du hvilken effekt det er, hvilken farge de har (kelvin), om de kan tiltes, om de har sokkel alt ut ifra tegning og, smak og behag.

Kabel
Det skal benyttes PEX isolasjon på kabel for downlights, Det er vanlig å bruke PLS kabel på downlights. PLS kabel er av type PEX kabel som tåler 90 grader og noen lyspærer har høyere varme utgivning.

IsoFix/Kasse
Det må tas hensyn til om downlights kan plasseres direkte i isolasjon eller legges i kasse. Dette står skrevet i produktbeskrivelsen og den må følges slavisk.

Dimmer/Bryter
Du kan bruke hvilken som helst bryter på downlights, men når du velger dimmer så må du vite litt om hva slags effekt de klarer å ta og om de klarer i hele tatt å ta downlights da de kan ha lite effektforbruk (gjelder LED), dette finner man i produktbeskrivelsen til dimmeren.

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts

Neste
Forrige
Forrige »