Forenklet krav 1 og krav 2

Tidligere har vi skrevet en artikkel angående krav 1 og krav 2, dette skal vi forenkle i denne artikkelen. Krav 1 og krav 2 er kravene for å koordinere mellom kabel og vern for å unngå feil dimensjonering.

Krav 1
Krav 1 forteller oss at belastningstrømmen (Ib) er mindre enn vernets merkestrøm (In).

Belastningstrøm (Ib) = Beregnet strøm av utstyr som skal settes på kursen, eksempel lampe, ovn osv.  
Vernets merkestrøm (In) = vernets størrelse angitt i ampere, disse finnes i forskjellige størrelser, eksempel 10A, 13A osv.

Formel for Krav 1 (samme for bolig og industri)
Ib ≤ In
Bolig kravet finner vi i NEK 400:2018 823.431.4.1 

Krav 2
Krav 2 forteller oss at øvre prøvestrøm (I₂)  er mindre enn strømføringsevnen til kabelen (Iz). Ved bolig skal det følges en strengere krav, i motsetning til industri. Forskjellen mellom industri og bolig krav er forskjellen i formelen. Når det kommer til industri, da legges det til 1,45 bak kabelens strømføringsevne (Iz).
Øvre prøvestrøm (I₂) = vernets utløsnings nivå ved overbelastning, dette er termisk utløsning og løser ut når vernet blir varm ved en høyere eller lik strøm angitt av leverandør, denne løser vanligvis ut etter 1 time.
Strømføringsevne (Iz) = kabelens evne til å føre strøm gjennom metallet og ikke ta skade på isolasjonen. Strømføringsevnen finner vi i tabell 52B i NEK 400.

Formel for Krav 2 (bolig)
I₂ ≤ Iz
gjelder opptil 4 kvadrat, etter 4 kvadrat gjelder samme krav som krav 2.  

Formel for Krav 2 (industri)
I₂ ≤ Iz x 1,45
Dette finner vi i NEK 400:2018 431.4.1.

Husk å like oss på våre sosiale medier!

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts