Forklaring av koblingsskjemaer del 2

Forklaring av koblingsskjemaer del 2
I første del av forklaringen så vi hvordan strømmen flyter gjennom et krets, vi vil i denne delen forklare en større krets og bruke de hjelpemidlene fra forrige del.

Diverse brytere
Når det er L, N eller  er det ikke verre enn å bare koble faselederen L1(L1, L2 eller L3) og nøytrallederen N(L1, L2, L3 eller N ved TN) og pil til lampe eller en annen komponent, men når det kommer dimmere, bevegelsesfølere, fotocelle, endevendere, kryssvendere, kronevendere etc. i bilde, blir kretsen vanskeligere å skjønne.

Det man skal da gjøre for å skjønne en slik bryter er først å fremst forstå funksjonen dens, for eksempel hvis vi tar en PIR bevegelsesdetektor, vil detektorens bryter aktivere seg ved deteksjon av bevegelse i rommet, noe den gjør ved å merke kroppstemperaturet til en person eller dyr ved hjelp av en pyroelement som har infrarødt lys.

Krets for bevegelsesføler:
Bevegelsesføler animasjon
Funksjonen for en dimmer er at den regulerer spenningen ved å fjerne en del av sinuskurven, med hjelp av en triac eller transistor som gjør at lyset dimmes.

Krets for dimmer:
Dimmer animasjon
Funkjsonen til en fotocelle er at den skal aktivere seg når det blir mørkt ute. Dette gjør den ved hjelp av en fotoelektrisk celle som detekterer ultrafiolett lys og infrarød lys, når den ikke detektere noe ultrafiolett lys eller infrarød lys aktiverer lampen seg.

Krets for fotocelle:
Fotocelle animasjon
Husk å dele og like oss på våre sosiale medier!

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts