Kapslingsgrad

Kapslingsgrad
Kapslingsgrad er beskyttelse for utstyret mot inntrengning av vann, støv og faste partikler. Disse blir angitt ved tall, der det første sifferet angir beskyttelse mot faste fremmedlegemer, støv og det andre sifferet angir beskyttelse mot vann. Det gir beskyttelse på steder der det trengs som bad og utendørs. Beskyttelsen er bedre ved høyere tall. For å se de ulike kapslingsgradene kan dere sjekke vår tabell for IP-grad.

Vi bruker elektrisk utstyr som har riktig kapslingsgrad for å beskytte utstyret vårt fra vann og støv, dette gjør vi med IP-systemet (International Protection). Det finnes forskjellige grader man kan beskytte utstyret med, Dette må gjøres i forhold til ytre påvirkninger, er det for eksempel bad og utstyret er plassert i sone 1, så må vi bruke IPX4 eller IP44 for en praktisk løsning. Det er viktig for oss å vite hva som kommer til å være tilstede i hvert enkelt rom og gå ut i fra det.

Ved vanlige steder der det er opphold som hus, kontorer og bygg så er det krav å ha IP2X eller IP1XB, som gir utstyret dekket kapsling og har berørings beskyttelse, så det ikke er fare for oss å ta på utstyret vårt, som brytere og stikk.

Når det står en X ved IP gradene om det er IPX4 eller IP4X, vil dette si at det ikke er beskyttelse mot vann eller støv ut ifra hvor X er plassert. Det finnes i tillegg til de sifrene, bokstaver som gir beskyttelse mot berøring av spenningsførende deler.

Les også vår artikkel om Ytre Påvirkninger.                                        Forklaring av IP-grader:

Husk å dele og like oss på sosiale medier!


Kilder: Montørhåndbok og NEK 400Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts