SELV / PELV

SELV/PELV
SELV og PELV gir sikkerhet gjennom lav spenning levert fra en sikkerhetsstrømkilde (f.eks transformator), og ved atskillelse fra andre installasjoner. Beskyttelsen som oppnås ved SELV eller PELV er bare mot elektrisk sjokk, kursen må beskyttes mot overbelastning og kortslutning på linje med alle andre kurser.

  • SELV står for Sikkerhet ved ekstra lav spenning, dette er den sikreste beskyttelsen for strømkilder. Det er fordi den er dobbelt isolert og ikke har noe kobling mot jord, så feilstrømmer ikke kan komme tilbake til anlegget og danne jordfeil, i motsetning til PELV-system. Ved å se symbolet på strømskilden kan vi finne ut om det er SELV beskyttelse eller PELV. 
  • PELV står for Beskyttelse ved ekstra lav spenning, denne beskyttes ved hjelp av en beskyttelsesleder(PE) som går til utjevningskinnen og til jord.
  • ELV står for Ekstra lav spenning og er anlegg som har en nominell spenning på 50V AC, 120V DC og lavere. 
Bruk
Dette brukes vanligvis på badet og ved downlight anlegg der man trenger lave spenninger og gir beskyttelse mot elektrisk sjokk.


Husk å dele og like oss på sosiale medier!


Kilder: Montørhåndbok og NEK 400

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts

2 kommentarer

Skriv kommentarer
Anonym
10. november 2018 kl. 15:26 delete

Hvilke side i montørhåndboken:2014 kan man finne informasjon om SELV og PELV?

Reply
avatar
29. november 2018 kl. 18:22 delete

Hei.

SELV og PELV finner du på side 305 i montørhåndboka fra 2014 og side 328 i den nye utgaven.

Med vennlig hilsen
Elfag Entusiastene

Reply
avatar