Termostat

termostat
Termostat er en bryter som blir brukt for å regulere varmen i et bygg, kjøleskapet, bilen, strykejernet, ovn, etc, det kan brukes for å gjøre et rom eller utstyr kaldt eller varmt. Det finnes mange typer termostater som blir brukt til dags, de mest vanlige for hjemmebruk er mekanisk termostat og elektronisk termostat.

Mekanisk termostat

Mekanisk termostatMekanisk termostat fungerer med at det blir varmt inni termostaten, som gjør at bimetallet bøyer seg når temperaturet stiger til bestemt varmegrad. Mekaniske termostaten kan også ha et akselerasjonselement i termostaten for å ha et mindre arbeidsområdet, dette har den for å unngå at rommet blir kald. Dette vil si hvis vi velger å sette termostaten på 20 grader vil den ikke være på hele tiden, men slå av når den oppnår 20 grader og vil gå ned til 15 grader og starte prosessen om igjen, dette vil gjøre at rommet blir kald, mens med (RF)motstanden vil den jobbe fra for eksempel 18 til 20 grader. Termostaten kan også ha en (TA)nattsenkingselement og den vil ta ned temperaturet med 5 grader på natta for å spare strøm, for å bruke den funksjonen må man koble på en tidsur.

Elektronisk termostat
En elektronisk termostat er en termostat som er mer presis og har et mindre arbeidsområdet, denne har en motstand som gjør at det blir varmt inni termostaten og slår seg av. Elektronisk termostat koster mye mer, men er mer presis og har i tillegg mange flere funksjoner som for eksempel hvor lenge den skal være på. Den kan også ha en skjerm for å vise de forskjellige funksjonene. I det lange løpet er dette en bedre løsning da en mekanisk termostat blir dårligere i lengre bruk.

Husk å dele og like oss på sosiale medier! 

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts