Brytere

bryter
En bryter (strømbryter) er en bryter som bryter fasen(e) ved hjelp av ledende komponenter inni bryteren, da strømmen ikke kan føres videre ved «av» posisjon på bryteren. En bryter brukes for å slå på eller av, f.eks lyskilden eller en elektrisk komponent. For å se hvilken type bryter man bruker sjekker man på baksiden av bryteren, hvor det står et tall og koblingsskjema. Dette gjelder ikke dimmer, fotocelle og bevegelsesføler.

Enpolt bryter (1)
En enpol bryter er en bryter som gjør brudd mellom den ene fasen, mens den andre fasen er i direkte kontakt med lysskilden eller en elektrisk komponent.

Anbefalt bruksområde
Kan brukes overalt, utenom bad og for utvendig bruk.

Topolt bryter (2)
En topol bryter er en bryter som gjør brudd mellom begge fasene som gjør det spenningløst i et anleggsdel, denne type bryteren er mest egnet for steder der man vil oppnå brudd mellom begge fasene for å unngå berøringsfare.

Anbefalt bruksområde
Bad og ute.

Trepolet sikkerhetsbryter
En trepol bryter er en bryter som gjør brudd mellom tre faser, denne type bryteren er mest egnet for steder der man vil oppnå brudd mellom tre faser for å unngå berøringsfare.

Anbefalt bruksområde
Industri og ute

Kronevender (5)
En kronevender er to en pol brytere satt sammen inni en bryter, som fungerer uavhengig av hverandre.

Anbefalt bruksområde
Kjøkken og stue

Endevender (6)
En endevender også kalt trappevender er en bryter som skal brukes i sammenheng med en annen endevender, når man trykker en av bryterene vil den skifte lederens posisjon så det blir en strømbane mellom fasene som vil få lyskilden til å lyse, posisjonen skifter fra L1 eller til L2. Man kan også sette inn en kryssvender. Sjekk ut våre bryterkoblinger.

Anbefalt bruksområde
Trapp, lange korridorer, hall

Kryssvender (7)
En kryssvender også kalt mellomvender er en bryter som skal brukes i sammenheng med to endevendere, det denne bryteren gjør er å krysse lederne for at det skal bli kontakt mellom den ene eller den andre endevenderen.

Anbefalt bruksområde
Høye boligblokk, lange korridorer, hall

Bevegelsesføler
En bevegelsesføler er en bryter som detekterer om det er bevegelse i rommet og slår på lyskilden. Denne bryteren kommer i flere alternativer, om det skal plasser på taket, eller veggen, hvilken grad den skal detektere bevegelse i, man kan få den i enpol eller topol.

Anbefalt bruksområde
Kontorer, møterom, bad, boder, toalettrom, kommer an på hvilken bevegelseføler som er i bruk.

Fotocelle
En fotocelle er en bryter som slår seg på når det blir mørkt og slår seg av ved soloppgang.

Anbefalt bruksområde
Ute

Dimmer
En dimmer er en bryter som justerer lysstyrken til lyskilden, finnes i enpol dimmer og topol dimmer. Sjekk ut vår artikkel om dimmer for mer forklaring.

Anbefalt bruksområde
Stue, bad
Husk å dele og like oss på sosiale medier!

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts