Kortslutning

Kortslutning oppstår under forskjellige forhold, det kan være største kortslutning eller den minste kortslutningen som kan oppstå. Dette kan skje når det er faser som berører hverandre eller ved jordfeil. Ved største kortslutning (Ik3pmaks) er det alle fasene det oppstår kortslutning på, som vi må notere. I minste kortslutning er det ved 2 faser det oppstår kortslutning på, som vi må notere. Disse kortslutningsstrømmene må vi vite for å beskytte utstyret og anlegget vårt. Dette gjør vi ved å sette på vern som tåler disse kortslutningene, hvis vi ikke gjør dette så kan det bli så høy varme at det kan ødelegge utstyret og i verste tilfelle føre til brann.

Ik₂pmin
Ik2pmin er den minste kortslutningsstrømmen som oppstår i den tynneste og lengste kabelen i anlegget.
Ik2pmin er noe vi må vite om for å sikre anlegget vårt ved den minste kortslutningen som kan oppstå i anlegget vårt, og beskytte med momentan utkobling (I5), utkobling (innen 0,1 sekunder). I5 er den raske delen av vernet som garanterer å løse ut momentant, noe vi finner ut når vi ser på karakteristikken til sikringen. Det finnes mange forskjellige vern med forskjellige karakteristikk som vi må velge etter spesifikk del av anlegget, Ik2pmin kan beregnes eller måles med en eurotester. Sjekk ut vår artikkel om Valg av vern for å finne ut hva slags vern som er egnet for anlegget deres.

I⁵ (Elektromagnetisk utkobling)  ik₂pmin (minste kortslutningsstrømmen)

Formel:
Formel for minste kortslutning 

Ik₃pmaks
Ik3pmaks er den største kortslutningsstrømmen som kan oppstå i et anlegg ved kortslutning i alle fasene, dette må vi vite om for å bruke utstyr som tåler den høyeste kortslutningsstrømmen. Ik3pmaks får man oppgitt av nettleverandøren, og når vi vet hva den høyeste strømmen er, må vi sjekke at sikringene vår har stor nok bryteevne (bryteevne er den høyeste strømmen et vern kan utløse på og ikke bli ødelagt av). De sikringene og kablene som ikke tåler disse strømmene, må vi i dette tilfellet sette opp ett forankoblet kortslutningsvern.

Ik₃pmaks (største kortslutningsstrømmen)  Icn (bryteevne)

Formel:
Formel for største kortslutning

Husk å dele og like oss på sosiale medier!


Kilder: Montørhåndbok og NEK 400

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts

1 kommentarer :

Skriv kommentarer
Lærling_AUT
1. april 2020 kl. 11:05 delete

Hei, hvilke type EL-nett gjelder Ik2pmin og Ik3pmin for? Gjelder de for TN-nett? vist de evt. ikke gjelder for TN-nett, hvilke formler skal man bruke da?

Reply
avatar