Tesla VS Edison

Tesla vs Edison
Gjennom historien kjenner vi til mange genier, men det var to genier som lett skilte seg vekk fra andre. Nemlig Nikola Tesla og Thomas Edison.

Tesla vs Edison 2Nikola Tesla, en serbisk-amerikansk forsker, var nemlig han som muliggjorde vekselstrømsystem og kommunikasjonssystemer. Hans erkefiende og tidligere sjef Thomas Edison var den ikoniske amerikanske oppfinneren av lyspæren, fonografen og bevegelige bilder. De to stridende geniene førte en «War of Currents» på 1800-tallet som handlet om hvilket elektrisk system som skulle drive verden, Teslas vekselstrøm (AC) System eller Edisons rivale direktestrøm(DC) elektrisksystem.

Både Edison Og Tesla satte sine preg i historien
Det er ingen debatter som blir mer opphetet enn den som inkluderer Nikola Tesla og Thomas Edison. Det spørsmålet mange lurer på er faktisk hvilken av disse to geniene som var bedre. Begge har satt sine preg i historien og de går i takt med hverandre.

Tesla kom til USA i 1884 med svært lite. Et introduksjonsbrev var alt han hadde med seg for forretningsmogulen Thomas Edison. Edisons direktestrøm systemer ble fort standard til lands og han hyret Tesla og de jobbet tett sammen, de gjorde blant annet forbedringer på Edisons oppfinnelser. Flere måneder senere fungerte ikke samarbeidet deres på grunn av en konflikt med bakgrunn i forretnings og vitenskapelige grunner. De hadde svært ulike personligheter, Edison var en maktfigur som fokuserte på markedsføring og økonomisk suksess. Tesla derimot var mer en motsatt og sårbar person.

Edison og Teslas forskjellige oppfinnelser 
Edisons store oppfinnelser som lyspære, grammofon og bevegelige bilder var viktige oppfinnelser for karrieren til Thomas Edison, men det var allerede andre forskere som jobbet med slike teknologier. Hadde ikke Edison oppfunnet disse, ville det være slik at noen andre hadde. I kortsiktige trekk avviste Edison, Teslas vekselstrøm (AC) system for elektrisk kraftoverføring, i stedet valgte han å promotere sin enklere men mindre effektive, direktestrøm (DC) system.

Teslas vekselstrømmotor og vannkraftverk ved Niagara Falls var en av de første og unike kraftverk i menneskets og elektrisitetens verden. Tesla brukte også mange år med å jobbe på et system utviklet for å trådløst overføre stemmene, bilder og levende bilder – noe som gjør han til moderne oppfinner og den egentlige «faren» til radio, telefon, mobiltelefoner og fjernsyn. Dessverre var det slik at hans økonomiske backer JP. Morgan ble lei av år etter år med svikt fra Tesla og stoppet å støtte han økonomisk.

Teslas oppfinnelser er ryggraden i moderne kraft og kommunikasjonssystemer, men han forsvant inn i glemselen senere i det 20.århundre, da de fleste av hans oppfinnelser ble tapt for historien og til tross for hans mange patenter og innovasjoner, var Tesla fattig da han døde i 1943.

På høyden av Teslas karriere var han karismatisk, urban og vittig. Han snakket flere språk og hadde mange kjente venner. Han var kjent i da tidens rike og kjente sirkler. Men Tesla var også en hygiene «freak» og senere i livet fikk tvangslidelser som førte til at hans frykt for kvinners øredobber ble sterkere. Edison i mellomtiden var tunghørt og innadvendt, med få nære venner. Edison hadde også en mer mørkere personlighet noe som vises i hans ondskapsfulle angrep mot Tesla i krigen av elektrisitet (War of currents). Han ga også råd om hvordan bygge den første elektriske stolen ved hjelp av likestrøm (DC).

Teslas vekselstrømsystemer seirer!
Til tross for at Edison prøvde sitt beste for å holde Tesla så lavt som mulig og mente systemet hans var best for overføring av elektrisitet vant Teslas vekselstrømsystemer. Westinghouse kjøpte ideene til Tesla og de bygde ut et vannkraftverk som overførte vekselstrøm, men det er også brukt direktestrøm i biler, batterier og mange andre tilfeller, ofte er det brukt transformatorer for å overføre vekselstrøm til direktestrøm.


Husk å dele og like oss på sosiale medier!

Elfag Entusiastene er en blogg som hovedsakelig dreier seg om elektrofaget, her vil det publiseres kunnskapsrike artikler og videoer.

Del

Relaterte Posts